Noen mener at svinesvor er avfall, men av denne kan du lage en skikkelig god og billig snacks. Hjemmelaget, fritert svinesvor tar litt tid å lage, men det blir en deilig, sprø opplevelse til slutt!
Svor er ikke alltid så lett å få tak i. Jeg kjøper svor fra en asiatisk matbutikk i Strømstad (svensk gris), og der koster den under 30 kroner kiloen. Den er helt uten bust, og det er ganske viktig. Er det bust, må du skrape vekk den. Du kan også kjøpe et ribbestykke og skjære av svoren med en skarp kniv, men vær forberedt på å måtte fjerne bust. Ribbestykket kan du lage god mat av på andre måter, selv uten svor på, og det kan du lese mer om senere! * Krydderblanding Dette er en spesiell krydderblanding som du absolutt bør ha når du skal lage fritert svinesvor som snacks! Denne får du tak i i alle asiatiske butikker! Skjær svoren i biter slik at den kan kokes i gryte. Kok på medium temperatur i omtrent 40 minutter, til svoren er myk. Det er viktig å ikke koke på for høy temperatur eller for lenge, slik at svoren faller fra hverandre. Skyll den kokte svoren i kaldt vann, la den kjøle seg ned i en sil slik at vannet renner av. Nå skjærer du svoren i lange, tynne strimler. Nå skal du marinere svorbitene. Miks bitene godt sammen med soyasausen, krydderblandingen, pepperet, sukker og eddik. La så den ferdig marinerte svoren stå med plast over seg i kjøleskapet i omtrent 3 timer. Dette er et viktig steg. Nå skal du steke den marinerte svoren i stekovn ved 180 grader i 60 minutter, eller til svoren er tørr. Fordel bitene godt utover og legg bakepapir nederst. Denne tørkingen er viktig for å få bort vann, for vann i en frityrgryte medfører farlige fett-eksplosjoner! Friter svoren til den er blitt gyllenbrun og la den ligge i oljen minst tre timer. (Skru av varmen!). Dette gjør at snacksen blir enda sprøere og at svorbitene ikke filtrer seg sammen. Etter tre timer friterer du svoren videre - helt til den ser sprø ut, og når du ikke lenger ser bobler i oljen! Legg ferdig fritert svor i en sil slik at overflødig olje renner av og slik at svoren blir knasende spør og god. HUSK: Det er VELDIG viktig å la svoren bli behandlet i ovnen før du friterer for å unngå oljeeksplosjon. Kokende frityrolje som spruter kan i verste fall gjøre deg blind, så vær nøye og vær forsiktig! Denne snacksen er farlig god og virkelig verdt jobben! Smaken og konsistensen kan ikke på noen måte sammenlignes med grisesvor-snacks du kjøper i butikken!
Ingredienser
Retninger
Svor er ikke alltid så lett å få tak i. Jeg kjøper svor fra en asiatisk matbutikk i Strømstad (svensk gris), og der koster den under 30 kroner kiloen. Den er helt uten bust, og det er ganske viktig. Er det bust, må du skrape vekk den. Du kan også kjøpe et ribbestykke og skjære av svoren med en skarp kniv, men vær forberedt på å måtte fjerne bust. Ribbestykket kan du lage god mat av på andre måter, selv uten svor på, og det kan du lese mer om senere!
* Krydderblanding
Dette er en spesiell krydderblanding som du absolutt bør ha når du skal lage fritert svinesvor som snacks! Denne får du tak i i alle asiatiske butikker!
Skjær svoren i biter slik at den kan kokes i gryte. Kok på medium temperatur i omtrent 40 minutter, til svoren er myk. Det er viktig å ikke koke på for høy temperatur eller for lenge, slik at svoren faller fra hverandre.
Skyll den kokte svoren i kaldt vann, la den kjøle seg ned i en sil slik at vannet renner av.
Nå skjærer du svoren i lange, tynne strimler.
Nå skal du marinere svorbitene. Miks bitene godt sammen med soyasausen, krydderblandingen, pepperet, sukker og eddik. La så den ferdig marinerte svoren stå med plast over seg i kjøleskapet i omtrent 3 timer.
Dette er et viktig steg. Nå skal du steke den marinerte svoren i stekovn ved 180 grader i 60 minutter, eller til svoren er tørr. Fordel bitene godt utover og legg bakepapir nederst. Denne tørkingen er viktig for å få bort vann, for vann i en frityrgryte medfører farlige fett-eksplosjoner!
Friter svoren til den er blitt gyllenbrun og la den ligge i oljen minst tre timer. (Skru av varmen!). Dette gjør at snacksen blir enda sprøere og at svorbitene ikke filtrer seg sammen.
Etter tre timer friterer du svoren videre - helt til den ser sprø ut, og når du ikke lenger ser bobler i oljen!
Legg ferdig fritert svor i en sil slik at overflødig olje renner av og slik at svoren blir knasende spør og god.
HUSK: Det er VELDIG viktig å la svoren bli behandlet i ovnen før du friterer for å unngå oljeeksplosjon. Kokende frityrolje som spruter kan i verste fall gjøre deg blind, så vær nøye og vær forsiktig!
Denne snacksen er farlig god og virkelig verdt jobben! Smaken og konsistensen kan ikke på noen måte sammenlignes med grisesvor-snacks du kjøper i butikken!
dette fikk jeg en smakebit av idag….beste smaken ever!!!.. mye bedre enn den man får kjøpt…fantastisk godt Kittiya!!!!
Tusen takk! Du var heldig som fikk smake på denne 😉 Jeg er glad for at du likte det!
Hvordan kan jeg kjøpe den svoren
Her er eksempel på (frossen) svinesvor fra Meny på Ski Storsenter til 54 kroner kiloen.
Tusen hjertelig takk
Hei, jeg var innom en av Oslos største asiatiske butikker (A-food) for å kjøpe krydderblandingen, men de sa at den ikke er tillatt å importere til Norge pga at den inneholder noen forbudte stoffer, så de hadde den ikke i sitt vareutvalg. Har du en alternativ krydderblanding å anbefale?
Hei jeg vil anbefale svinebuljong 🙂 1 stk til 1 kg svinesvor er fint!
Ha soya i et skål, ha buljong i sausen og gni den med skje til den løser seg i soyaen.
For høy steke/tørketemperatur i ovnen, smaker brent og bittert
Kanskje ovnen din er varmere enn min 🙂 Prøv lavere temperatur og sjekk fargen på svoret 🙂 Det skal være gyllenbrun og det holder massevis. God fornøyelse!