Søt basilikum (Sweet Basil)

Søt basilikum, sweet basil eller Thai basil (på Thai: โหระพา ), er ganske langt unna hva mange forbinder med «vanlig» basilikum. Søt basilikum har en helt særegen smak, med både et duft og et smaksbilde som kan hinte om anis. Dette er en grønnsak, eller en urt, som du bare må smake for å oppleve. Vi bruker bladene, men du kan også bruke stengel og unge blomster, om den har det. Om du har plantet søt basilikum er det viktig å spise den før den blomstrer, alternativt, kutte av alle blomsterskudd, for planten får en noe forringet smak etter at den har blomstret.

Søt basilikum brukes tradisjonelt i forskjellige retter av curry, men den kan brukes til svært mye annet. Prøv for eksempel å steke opp most chili og hvitløk sammen med kvernet svinekjøtt som så tilsettes lys og (litt) mørk soyasaus og østerssaus. Helt på slutten av stekingen tilsetter du et par never med søt basilikum, mikser det med kjøttet og lar det surre et minutts tid. Det er nok til at smaken avgis til resten av retten og bringer den til nye høyder! (Dette er en av yndlingsrettene til gubben!)

 

Fakta om søt basilikum:

Søt basilikum, (Ocimum basilicum) er én av tre typer basilikum som ofte er brukt i det Thailandske kjøkken. De andre to variantene er den meget populære Holy Basil (Ocimum tenuiflorum, på Thai: กะเพรา ) som er litt mer spicy og minner litt om nellik og Sitron basilikum (Ocimum citriodorum, på Thai: แมงลัก ) som da har en mild, men utpreget sitronaktig smak, ikke så ulik sitronmelisse. Alle disse typene basilikum brukes til forskjellige typer retter (og drikker).

Alle disse typene med basilikum får du tak i i asiatiske butikker. Du kan også kjøpe frø; vi har funnet frø for alle typer hos plantasjen og dyrket disse selv i Norge.

TIPS!
Søt basilikum har en kraftigere stengel enn Holy basilikum og Sitron basilikum. Om du kjøper en pakke av disse etter at de er nyankommet i butikken og ikke har ligget lenge i kaldt skap kan du plukke av alle de store bladene, etterlate de minste, kutte stengelen og sette den i godt vætet plantejord. La dne ha det varmt og lyst og det er en stor sjanse for at planten vil slå røtter, vokse og produsere masse blader. Gjøres dette i februar/mars har du basilikumplanter du kan høste av gjennom hele sommeren. Merk at planten ikke tåler frost, det er tross alt en tropisk plante, men står de lunt og får både næring og vann så vokser de fint ute, men aller helst i drivhus!

 

(Delvis) OBLIGATORISK
Én eller flere typer Thai-basilikum er obligatorisk å ha i kjøkkenet om du skal lage Thai-mat!

 

(Besøkt 6 170 ganger, 3 besøk i dag)
0 0 votes
Article Rating
Abonner
Gi beskjed om
guest
2 Comments
eldste
nyeste mest stemte
Inline Feedbacks
View all comments
Hege Bjørsvik kjelbotn
Hege Bjørsvik kjelbotn
1 år siden

Hei! Kan man tørke thai basillikum, slik man ofte gjør med diverse andre urter? Holder smaken seg?