Sitrongress

Sitrongress (Cymbopogon citratus) er en viktig ingrediens i svært mange Thai-retter. Mesteparten av smakene sitter nederst på sitrongresset, nær røttene, som er skåret av når du kjøper det. Pass på å kjøpe sitrongresset ferskt og delikat og ikke tørt og trist. Sitrongress får du tak i i alle asiatiske butikker, men den er også blitt tilgjengelig i flere og flere norske matbutikker.

Sitrongress er som navnet sier en tropisk art i gress-familien. Den er flerårig og vil vokse opp igjen når den blir kappet. For å få frem den deilige sitronsmaken må du kappe stengelen i biter som så hakkes opp eller knuses. I sitrongress er det mange eteriske oljer, og sitrongress kan også brukes for å holde irriterende insekter på avstand.

TIPS!
Om du skjærer av de 2-3 nederste centimeterne av ferskt sitrongress og lager en anordning, for eksempel med strikk, og sørger for at den nederste halve centimeteren av gresset står i vann, så vil sitrongresset lage nye røtter! Når røttene er blitt noen centimeter lange setter du plantebiten i fuktig, god jord, holder den forholdsvis varm, og så kan du dyrke nytt sitrongress av den! Det fungerer helt topp i Norge også, men pass på så du ikke har katter i nærheten: de vil nemlig spise opp sitrongresset før det rekker å vokse seg stort nok …!
OBLIGATORISK
Sitrongress er obligatorisk å ha i kjøkkenet om du skal lage Thai-mat!
(Besøkt 573 ganger, 1 besøk i dag)
0 0 votes
Article Rating
Abonner
Gi beskjed om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments