Chili

Chili (Capsicum-slekten)er en meget viktig ingrediens i det thailandske kjøkken! Og da snakker vi om ordentlig chili. Det er få norske butikker som selger ordentlig chili, men du finner den (naturligvis) i alle asiatiske butikker. Denne viktige grønnsaken er billig, god og essensiell for svært mange retter. Nederst på denne siden kan du lese mer fakta om chili.

Når vi bruker chili i det thailandske kjøkken er det på mange måter; fersk både som knust og oppskjært, du kan bruke tørket chili (denne er sterkere siden fuktigheten er borte) eller en av mange titalls forskjellige chilipastaer. Chilien setter den nødvendige spissen, omtrent som et utropstegn til en rett. Mange norske ganer får sjokk av skikkelig chili, men dette er noe du kan trene deg opp til å tåle, og da vil du på sikt uansett bli svært glad i denne meget viktige, sunne og særdeles gode grønnsaken!

OBLIGATORISK
Chili er obligatorisk å ha i kjøkkenet om du skal lage Thai-mat!
TIPS!
Når vi spiser chili er det kun stilken vi ikke spiser. Det er altså feil å kaste frøene, for disse er det mye smak i! Så få med dem! Om du vil plante egne chili tar du bare frø fra en av de du kjøper i butikken. Velg da gjerne frø fra en chili som ser både stor og flott ut. Legg dem i fuktig matjord nær en varmekilde foran vinduet i februar. I mai vil du da garantert ha store, flotte chiliplanter du kan sette ut. Avhengig av sommeren har du da chili som kan høstes inn fra juli til slutten av september. Plantene tåler ikke særlig frost, men frøene er svært potente og minst 90 prosent av dem vil spire!

Fakta om Chili:

Chili (en plante fra slekten Capsicum) er svært viktig i det daglige kostholdet for to tredeler av verdens befolkning. Det er altså verdens mest brukte krydder! Denne grønnsaken er i paprikafamilien og styrken måles i Scovillegrader. For å ha en egnet chili for nytelse bør den ligge på minimum 2-300 000 Scovillegraders styrke.

Næringsinnhold i Chili

(Besøkt 450 ganger, 2 besøk i dag)
0 0 votes
Article Rating
Abonner
Gi beskjed om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments